Endometrios

Bild endometriosEndometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern. I Sverige har ungefär tio procent av kvinnor i barnafödande ålder sjukdomen.

Om du har mycket ont vid mens, riklig mens, ont vid samlag och/eller ont när du kissar eller bajsar bör du kontakta husläkare eller gynekolog.
Endometrios innebär som sagt att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning.
Ärftliga och immunologiska faktorer kan tillsammans med så kallad retrograd menstruation, då en del av menstruationsblodet går ut i bukhålan via äggledarna, leda till att endometrios bildas.

Symtom på endometrios

* Det vanligaste symptomet är menstruationssmärta, dysmenorre. Vid endometrios börjar smärtorna oftast före menstruationen för att sedan bli kraftigare under mensens första dagar.
* Djup samlagssmärta förekommer ofta redan i början av sjukdomen.
* Symptom från tarmen är mycket vanligt, till exempel smärta när du bajsar. Symtomen kan likna dem vid IBS, känslig tarm.
* Besvär som påminner om urinvägsinfektion förekommer ofta.
* Mensrubbningar, såsom rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler, det vill säga du har mens oftare än en gång i månaden.
* Infertilitet, ofrivillig barnlöshet, är vanligare hos kvinnor med endometrios.

Sök vård

Om du har kraftiga menssmärtor, riklig mens, ont vid samlag och/eller ont när du kissar eller bajsar bör du kontakta husläkare eller gynekolog.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Sök vård uppe till höger. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.

Undersökning

En gynekologisk undersökning och din sjukdomshistoria är viktiga delar för att läkaren ska kunna ställa diagnosen endometrios.
Endometrios kan vid behov bekräftas genom titthålsoperation, laparoskopi, där typiska förändringar kan ses. Ibland kan en mikroskopisk undersökning av vävnadsbitar för att visa endometrios behöva göras.
Ultraljudsundersökning kan ibland visa på endometrioscystor i äggstockarna, men behövs inte för diagnosen.

Behandling

Om du har lindriga besvär räcker det oftast att behandla symtomen med i första hand anti-inflammatoriska läkemedel och p-piller, men utan blödningsuppehåll. Behandlingen bör utvärderas efter tre månader.
Om du inte blir bättre kan annan typ av hormonell behandling eller operation bli aktuell.
Vid ofrivillig barnlöshet på grund av endometrios kan du ha möjlighet till provrörsbefruktning, IVF.

Tips på alternativ

• Glidmedel; kan användas både för att smeka, massera och värma upp slidan inför ett samlag med penetrering.
Andra alternativ kan vara att smörja in händerna med glidmedlet och ta på varandra, lär känna varandras kroppar och utforska ordentligt.
• Oralsex; Vissa uppskattar det, andra inte. Testa och se vad ni tycker.
Fördelen som många brukar upptäcka efter en tid är att man upptäcker nya sätt att ha sex på, man blir mer påhittig när man inte fokuserar på samlag. Det är bara du och din partner som sätter gränserna!
•  Vibrator; Finns i många olika utförande exempelvis klitorisvibratorer, stavar, ringar mfl. Detta är hjälpmedel som kan användas med fantasin och du upptäcker också hur extra skönt det kan vara med just vibrationer, de stimulerar nerverna på djupet. Glidmedel gör att vibratorn kommer till sin fulla rätt.

Endometrios – Dieten

Dieten visar mer vad du ska undvika och vad du ska äta mer av.

Detta bör du undvika:
Kött – Främst skall du undvika rött kött (nötkött), men även fläskkött kan vara bra att undvika. Ät istället nötter för att komplettera proteinvärdet i kroppen.
Socker – All typ av socker skall undvikas. Socker producerar en syra som i sin tur skapar en mer trivsam miljö för inflammation.
Koffein – Koffeinet gör så att östrogenhalten ökar.
Soja – Innehåller Fytinsyra som minskar halten av mineral upptagandet, främst av kalcium.
Alkohol – Äter upp B-vitaminen som finns i levern och levern har i sin tur en stor roll och rensar bort överflödigt östrogen.
Raffinerade kolhydrater – exempel vitt bröd, pasta, mjöl, kakor och tårtor.
Mjölkprodukter – undvik speciellt mjölk och ost. För att du ska kunna ha bra värden av Kalcium ska du istället använda dig av: sesamfrön, mandlar, lax, sardiner, sjögräs, dadlar och t.ex. tofu och apelsin juice.
Mättade fetter – undvik speciellt kokosnötolja, palmolja, smör, margarin, späck, inälvor och friterad mat.
Durumvete – innehåller fytinsyra som kan öka effekterna av symptomen av endometrios. Dessutom innehåller det gluten som är bevisat påverkar endometriospatienter negativt. 
Konserveringsmedel och tillsatser 

Detta bör du äta mer av: 
Fullkorn– inte durumvete eller råg
Bönor, ärtor, linser – Det är bra för immunförsvaret samt att de balanserar hormonerna
Brunt ris
Grönsaker– Kål, blomkål, persilja, morötter osv.
Frukt – speciellt rabarber, äpplen samt röda och lila bär som balanserar hormonerna i kroppen.
Havregryn
Lök och vitlök – Förbättrar immunförsvaret samt balanserar hormonerna.
Yoghurt – bra för immunförsvaret
Ingefära, nötter och frön – Bra för immunförsvaret och balanserar hormonerna.
Grönt te – bra för immunförsvaret
Vitaminer – Magnesium, Zink, Kalcium, Järn, B-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Selen.

Kom ihåg att många av dessa vitaminer redan finns i ex. Fisk, frukt, grönsaker osv.
En diet som följs ordentligt hjälper till att minska smärtorna som endometriosen orsakar.
Det är bättre att minska ner smärtstillande läkemedel och prova dieten som hjälper till att minska smärtan.

I butiken i kategorin Underlivssmärta så hittar du produkter som kan hjälpa.

Källor: Vårdguiden, Intiminformation.se